Letní škola Food and Innovation in Rural Transition: případ Toskánska
University of Pisa Summer - Winter Schools & Foundation Course
Klíčová informace
Umístění kampusu
Sillico, Itálie
Jazyky
Angličtina
Studijní formát
Na kampusu
Doba trvání
1 Měsíc
Tempo
Plný úvazek
Školné
EUR 1 000 *
Uzávěrka přihlášek
30 Apr 2024
Nejbližší datum zahájení
29 Jun 2024
* +700 euro za ubytování
Úvod
Přechod venkova se v poslední době stal horkým problémem v evropských i mimoevropských zemích. Venkovské oblasti jsou zapojeny do dynamiky rozvoje, jehož udržitelnost nelze považovat za samozřejmost.
Lze identifikovat čtyři hlavní faktory ovlivňující udržitelnost přechodu na venkov:
- Schopnost venkovských oblastí být vhodná pro zakládání a provozování ekonomických činností, které jsou ekonomicky životaschopné a zároveň jsou vhodné a schopné zhodnotit sociokulturní a demografické podmínky kontextu;
- Schopnost venkovských oblastí hostit řadu různorodých činností se zvláštním důrazem na udržitelnou venkovskou turistiku;
- Schopnost venkovských oblastí chránit, zhodnocovat a zlepšovat přírodní zdroje, které nabízí místní prostředí;
- Schopnost venkovských oblastí být zahrnuta do politické agendy místních, národních a regionálních institucí.
Evropské venkovské oblasti jsou osídleny malými farmami. Přispívají k produkci potravin, které si později sami spotřebují nebo je získávají spotřebitelé ve venkovských i (případně) městských oblastech. Vzhledem k tomu, že malé farmy působí ve venkovských oblastech, jsou součástí venkovské dynamiky (např. ekonomické, sociální, environmentální), která ovlivňuje přechod venkova. Jinými slovy, přechod venkova v Evropě souvisí s otázkami souvisejícími se zemědělstvím a výrobou a spotřebou potravin, mnoho venkovských oblastí a podniků, které tam působí, přispívají k zásobování a získávání potravin.
Letní škola Food and Innovation in Rural Transition zkoumá, jak malé farmy ovlivňují udržitelný přechod venkova a zároveň přispívají k zásobování potravinami. Program zejména vede studenty spolu se zkoumáním čtyř témat. Tato témata spadají do čtyř výše uvedených faktorů ovlivňujících udržitelnost přechodu na venkov a zaměřují se na drobné zemědělství. Témata lze syntetizovat následovně:
- Malé farmy, ekonomická životaschopnost a sociokulturní vhodnost. Toto téma zkoumá, jak jsou organizovány a fungují malé farmy. Zaměřuje se na jejich dimenze s ohledem na produkci, tvorbu a spotřebu příjmů, zaměstnanost a integraci trhu. Kromě toho toto téma zkoumá schopnost malých farem poskytovat pracovní příležitosti a potraviny odpovídající místním očekáváním a potřebám (např. pracovní místa a produkty, po kterých je poptávka; postupy zajišťování a získávání potravin v souladu s potravinářskými tradicemi )
- Malé farmy, udržitelný cestovní ruch a územní valorizace. Toto téma zkoumá, jak malé farmy přispívají k vytváření příležitostí pro udržitelný, zážitkový a vícesezónní kvalitní turistický sektor. Toto téma zahrnuje analýzu systémů zásobování venkovského cestovního ruchu se zvláštním zřetelem k místní výrobě a zemědělsko-potravinářským dodavatelským řetězcům a dalším tradičním místním produktům; multifunkčnost a diverzifikace zemědělství, agroturistika, sociální zemědělství, analýza krátkých dodavatelských řetězců
- Malé farmy a životní prostředí. Stále více se uznává, že zemědělství může přispívat k poskytování ekosystémových služeb, definovaných jako mnohočetné výhody, které ekosystémy poskytují lidstvu (tj. podpora života, jako je koloběh živin, tvorba půdy a primární produkce, zásobování, jako je produkce potravin, pitná voda, materiály). nebo palivo, regulace, jako je klima, čištění vody, opylování a kontrola zamoření, kulturní hodnoty včetně estetických, duchovních, vzdělávacích a rekreačních). Toto téma se zaměřuje na vztahy mezi zemědělstvím a životním prostředím a zejména na způsob, jakým malé farmy přispívají k využívání a reprodukci genetických zdrojů, agroekosystémových služeb a abiotických faktorů.
- Malé farmy a politická agenda. Uznává se, že malé (menší) farmy tvoří významný podíl na celkové zemědělské zaměstnanosti a hrají důležitou roli v mnoha venkovských ekonomikách, zejména v křehčích a znevýhodněných regionech. Toto téma se zaměřuje na vnitřní hodnoty spojené s malými farmami a jejich pomocné výhody pro jiné cíle politiky a na to, jak politiky přímo (např. dotace) nebo nepřímo (např. zahrnutím malého zemědělství do širších politických strategií) podporují malé farmy.
Tato čtyři témata budou v průběhu Programu rozpracována a prodiskutována na základě úvah o specifikách drobného zemědělství (definice, znaky, souvislosti s jejich potravním systémem a jejich socioekonomický a ekologický kontext). Úvahy se zaměří na roli, kterou mohou hrát malé farmy při přechodu Pathways k udržitelnějším venkovským a zemědělským konfiguracím, přičemž pozornost bude věnována specifickým prvkům těchto procesů, jako je digitalizace zemědělství a charakterizace, zachování a zhodnocení biodiverzita.
Cíl
Kurz si klade za cíl zvýšit povědomí a kompetence o otázkách potravin a přechodu v zemědělství a venkovských oblastech a připravit studenty na to, aby mohli navrhnout budoucí udržitelný přechod Pathways schopný uspokojit střednědobé a dlouhodobé společenské a spotřebitelské požadavky. Kurz by studentům zabývajícím se zemědělskými a venkovskými studiemi poskytl pohlcující zkušenost na toskánském území.
Intenzita programu | ECTS |
Plný úvazek | 10 |
Doba | Uzávěrka přihlášek |
2.–29. července 2022 | 15. května 2022 |
Galerie
Přijímací řízení
Ideální studenti
Studenti z EU a mimo EU (univerzitní nebo bakalářský titul, magisterský titul) a také Ph.D. studentů.
Poplatek za studium programu
Stipendia a financování
Financování
Další podrobnosti vám sdělí koordinátor.