Antropologie jídla a stravování: Porozumění sobě a ostatním
The Umbra Institute
Klíčová informace
Umístění kampusu
Perugia, Itálie
Jazyky
Italština
Studijní formát
Na kampusu
Doba trvání
Vyžádejte si informace
Tempo
Vyžádejte si informace
Školné
Vyžádejte si informace
Uzávěrka přihlášek
Vyžádejte si informace
Nejbližší datum zahájení
Oct 2023
Úvod
Tento kurz se bude zabývat otázkami souvisejícími s potravinami z antropologického hlediska. Zkoumá roli, kterou hraje jídlo při formování: skupinová a osobní identita; etnická příslušnost v globálním světě; náboženské hranice prostřednictvím rituálů, tabu a vyhýbání se; a revitalizace místních a globálních komunit. Prostřednictvím úkolů čtení a etnografického výzkumu ve městě Perugia studenti prozkoumají, jak jsou v průběhu času a prostoru udržovány a transformovány potravinové tradice a místní jídla a jak se kulinářské znalosti používají k označení kulturní sounáležitosti a rozdílů. Kurz se zaměří na jídlo jako kulturní dědictví prostřednictvím analýzy kulinářské turistiky, jídla v městském prostředí, kultury restaurací a ochrany ohrožených diet ze strany UNESCO. Dále bude uplatňovat genderové pohledy na tělo a analyzovat dynamiku síly v italských rodinách prostřednictvím konzumace a přípravy jídla. Studenti budou studovat jídlo jako místo kulturního přenosu, ale také disentu a odporu. Kurz zahrnuje semestrální etnografický projekt o restauracích a prodejcích pouličních jídel v Umbrii. Prostřednictvím těchto cvičení kvalitativního výzkumu se studenti zapojí do původního výzkumu ve třídě i mimo ni.